Ons dorp

Het dorp Waarde is een klein maar levendig dorp aan de rand van de Westerschelde en ligt midden tussen akkers, weilanden en vooral fruitboomgaarden van met name appels en peren. Rijd je aan de ene kant Waarde in dan rijd je, voor je het door hebt het dorp aan de andere kant weeral uit. Het dorp telt zo’n 1.445 inwoners (2021). Tot 1970 was Waarde een zelfstandige gemeente maar is daarna opgegaan in de gemeente Reimerswaal.

Voor diegenen die van rust en ruimte houden is het in het dorp goed toeven. Het dorp ligt in de luwte van het toerisme dat elk jaar weer Zeeland binnenraast, maar wordt wel gevonden door vele fietsers en wandelaars.

Zeg nu zelf, als je over de A59 jakkert heb je toch gewoon niet door dat je zo’n mooi stukje Zeeland links laat liggen? Maar voor de rustige, rustminnende bezoeker die zijn ogen en oren goed de kost geeft valt er buitengewoon veel te beleven, zo staat daar ineens de prachtige Molen “de Hoed” te stralen! Met een beetje geluk de grote wieken statig ronddraaiend als de molenaar de molen tot leven heeft geroepen.

Ook vinden we dan midden in het dorp voormalige gemeentehuis wat eveneens te boek staat als Rijksmonument (1909) en nog een eindje verderop piekt de toren van de Nederlands Hervormde Kerk, gebouwd ergens in de 14e eeuw, boven de daken uit.

Opvallend voor Waarde is dat veel inwoners zelfstandig ondernemer zijn, met name de fruitteelt houdt een aantal inwoners bezig. En voor wie graag beweegt en sport: Het dorp heeft onder andere een Tennis- en voetbalclub.